Main content start

Social SciencesPsychology & Counselling

Psychology & Counselling

Psychology & Counselling

Psychology is the scientific study of behaviour and mental processes. Psychologists try to describe, predict, and explain human behaviour and mental processes, as well as help change and improve the lives of people and the world in which they live. An understanding of psychology can be applied in many different fields, such as teaching, counselling, health and community services, marketing, management and training.

Counselling is a practice originated from humanistic and existential psychology, with counsellors/counselling psychologists seeking to improve clients’ well-being through a variety of means, the most important of which is the helping relationship.

The School currently offers a wide range of courses in psychology and counselling, from short courses to award-bearing courses. Each of these courses has been designed to cater to the diverse interests and learning needs of different individuals. All courses are taught by seasoned psychologists and practitioners in the field.

You are also welcome to Join Our Events and Seminars. Please check our facebook https://www.facebook.com/hkuspacepsy/ or below:

Subscribe e-connect
教育心理學是指研究教育實踐中各種心理與行為規律的科學,它既包括學校教育心理學,也包括家庭和社會教育心理學。凡是教育領域一切心理與行為問題都是教育心理學研究的對象。本課程會從成長心理學及教育心理學的角度出發,探討教育的目的,過程與作用,並附以最新的研究發展作為參考。
PT
開課日期 2017年7月3日 (星期一)
修業期 6個星期
課程費用 HK$2,160
這個基本訓練工作坊為未曾接觸但有興趣學習動機式訪談法之學員設計。在工作坊中,導師會為學員講解何謂動機式訪談法,並輔以個案示範和技巧練習,令學員能初步了解動機式訪談法的基本概念和技巧,並認識動機式訪談法的應用。
 
PT
開課日期 2017年11月7日 (星期二)
修業期 6個星期
Neuro-Semantics NLP是從認知心理學、存在主義的角度,更以NLP的行為策略來激發學員的領導才能。 本課程導師以互動體驗的工作坊模式、小組討論、授課、解說來進行。


                                       






 
PT
開課日期 2017年8月8日 (星期二)
修業期 8個星期
主要分析香港教育制度特色及介紹面臨改革後之變化,從而協助學員認識香港各幼稚園、小學及中學之名校及其特點。此外,亦會討論申請及進入名校之策略。
PT
開課日期 2017年11月7日 (星期二)
修業期 6個星期
課程費用 HK$1,250
This course aims to enable participants to develop a systematic approach to negotiation tactics and the negotiating skills required for their work.
PT
Start 04 NOV 2017 (SAT)
Duration 6 weeks
Fee HK$1,900
這項急救訓練,於2004年透過香港心理衛生會由澳洲引入香港,概念等同危機處理。當有緊急事故發生,曾受這訓練人士可在醫生或專業人士到達前,懂得如何處理精神狀態失常的人士。 本課程適合中學畢業或以上程度,能操粵語及因不同情況而有需要接觸情緒不穩者的專業人士。
PT
開課日期 2017年11月4日 (星期六)
修業期 2個星期
課程費用 HK$1,900
組織心理學是心理學的四大應用範疇之一。香港合資格的組織心理學家主要運用經科學驗證的方法幫助企業選拔、管理和培養人才。本課程理論與實踐並重,一方面會分享正規心理學的研究成果,另一方面會探討如何將研究成果應用於企業管理當中。參與者更有機會共同討論和解決自身企業所面對的相關問題。
PT
開課日期 2017年11月2日 (星期四)
修業期 6個星期

此教練學課程特別為兒童教育工作者及家長而設計。學員會透過導師的講課、小組討論、角色扮演以及其他互動性的學習模式來先了解情緒對個人發展的重要性,然後再學習如何透過教練學的模式及技巧來啟發兒童的情緒智商和發展。

本課程導師接受明報訪問詳情:http://jump.mingpao.com/cfm/CareerNews3.cfm?File=20160415/ees/gp1600069.txt













 
PT
開課日期 2017年11月2日 (星期四)
修業期 6個星期
課程費用 HK$1,800
此課程涵蓋其他於<心理學導論(一)>未有涉及的心理學理論,包括知覺與感知、性格發展和評估、情緒、動機、社會性行為、壓力及處理、和異常行為等。

*學員不須先完成<心理學導論(一)>才報讀此課程。兩課程並沒有先後次序之分。
PT
開課日期 2017年10月19日 (星期四)
修業期 9個星期
課程費用 HK$1800
今日的社會充滿著不同的壓力及轉變,我們生活其中,情緒很容易受到影響,怪不得抑鬱症越來越普遍, 甚至會成為第二大殺手。因此,有效處理情緒是十分重要的。身心語言程式學(Neuro-Linguistic Programming,簡稱NLP)是一門很實用及日漸普及的學問,它融合了腦神經學,心理學及語言學等理論,被公認為一種極之有效而快捷的個人改進技巧。
PT
開課日期 2017年10月12日 (星期四)
修業期 6個星期
Neuro Linguistic Programming (NLP) 是提升人類思維、行為和策略的工具,而Neuro-Semantics NLP 便是深入探討人類思維和行為背後的狀態、意義和動機,讓我們更有效實現理想和目標。 本課程運用Neuro-Semantics NLP 的概念和技術,於肢體語言解碼和加強表達能力。
PT
開課日期 2017年10月11日 (星期三)
修業期 4個星期