文化及哲學課程及短期課程 - 香港大學專業進修學院。瀏覽我們的兼讀制及全日制課程。
Main content start
Change.每天多學一點 改變.可大可小

藝術、設計及文化文化及哲學

文化及哲學

文化及哲學

本院校積極開拓由名師主講的中外文化課程,內容廣泛,包括中國傳統經典的現代詮釋、地域民族文化及歷史,以至涵蓋人文學科不同領域的深造課程等。

持續進修基金
Programmes Type
訂閱 e-資訊
岑逸飛先生透過中西文化多重角度的分析,令學員擴展視野,學習以創意和廣闊的思維面對職場管理和人生處世的種種挑戰。在本課程中,岑逸飛先生將講授四本中國典籍 — 《西遊記》、《紅樓夢》、《水滸傳》、《三國演義》(統稱「四大名著」),並探討典籍於現代生活和管理上的應用。
PT
開課日期 待定
修業期 8個星期
課程費用 HK$2,950
A properly set up and managed archives ensures that authentic and reliable historical records are preserved to document the major development and history of an organization.
PT
Start 18 JUN 2019 (TUE)
Duration 5 months
Fee HK$10,600
The programme aims to develop the study of media and cultural institutions, ideologies and policies as part of social and economic reality. Its design has a specific rationale, beginning from a semester which aims to provide a comprehensive foundation in research methods and critical approaches to media and cultural studies, through another semester which provides a grounding in the media (including social media) and then visual and socio-cultural content, giving graduates the possibility of undergoing further study in media and cultural studies, communication studies, creative industries, arts and cultural management.
PT
Start 01 SEP 2019 (SUN)
Duration 7 months
Fee HK$39,000

The programme aims to provide students with a multi-disciplinary approach to the study of communication and culture with an emphasis on media and cultural studies. More specifically, it trains the students to be critical consumers and ethical communicators through discussions that allow them to understand the power of both mediated and non-mediated communication in specific cultural contexts. The programme also addresses how existing and emerging forms of new media construct identities and shape lives by examining the relationship between communication and cultures.

PT
Start 03 JUN 2019 (MON)
Duration 20 months
Fee HK$38,000
哲學概論證書是哲學系列課程的入門課程。通過對古今中外哲學家對宇宙人生終極問題探索路向和結果的學習、研究和探討,使學員明瞭哲學的特性與意義;通過對哲學主要問題和中西哲學主流學派思想的研究,揭示哲學與現代生活關係,訓練閱讀哲學著作能力,提高批判思考能力。
PT
開課日期 2019年10月16日 (星期三)
修業期 7個月
課程費用 HK$7,600
解釋《易經》,配合歷朝易學大師之心得,將易經由淺至深闡釋出來, 重視周易的天人原理及占測技巧,務求令學員對周易有理論與實踐幷重的基本理解。
PT
開課日期 2019年10月22日 (星期二)
修業期 7個月
課程費用 HK$7,800
本文憑課程乃「哲學概論證書」之延續,專為曾受一般哲學思考訓練、並具備基本哲學知識的人士而設。本課程將帶領學員深入探討重要的哲學課題。

 

PT
開課日期 2019年10月24日 (星期四)
修業期 12個月至18個月
透過此課程,讓學員進入密教「種子字」的神秘世界。内容包括簡單介紹不同真言種子字和陀羅尼的書寫法、讀法和當中的意思,及自制書寫種子字工具。
PT
開課日期 2019年5月7日 (星期二)
修業期 16個星期
課程費用 HK$2,700
岑逸飛先生透過中西文化多重角度的分析,令學員擴展視野,學習以創意和廣闊的思維面對職場管理和人生處世的種種挑戰。
PT
開課日期 2019年6月3日 (星期一)
修業期 9個星期
課程費用 HK$3,300
歷史發展象徵國族的延續,包括歷史和各種文化。課程旨在秉承北宋橫渠先生( 張載 )「為天地立心,為生民立命,為往聖繼絕學,為萬世開太平」之精神,宏揚中華歷史及文化。

課程配合學校和坊間推動歷史及文化活動,並由專家分享歷史導賞和實地學習的意義。修畢課程,除可獲「HKU SPACE修讀証明書」外,還獲「國史教育中心(香港)證書」。
PT
開課日期 2019年6月22日 (星期六)
修業期 2個星期
課程費用 HK$1350

有飲有食寓飲食於學習!

本課程着重討論香港的飲食文化,從不同的飲食習慣入手,理解本地社會所經歷的轉變。有謂文化就是生活方式,而講飲講食絕對是現在生活的重要部份。無論世界怎樣轉變,老麥快餐如何當道,我們見面仍然會問「食咗飯未?」,説再見要講「得閒飲茶!」。了解我們的飲食,即是了解我們的文化
PT
開課日期 2019年8月11日 (星期日)
修業期 5個星期
課程費用 HK$5000