Main content start

建築、房屋及建造環境

訂閱 e-資訊
這課程重點是導引大家去了解日本建築的藝術及其禪的內涵。日本有世界最古的木建築寺廟,為七世纪聖德太子由中國傳入,禪宗亦在當時傳入,其佛性思想實與聖德太子講釋佛經的如來藏思想同源。
PT
開課日期 2018年5月2日 (星期三)
修業期 8個星期
課程費用 HK$3,040
Targeted for architects and design professionals, the lectures will provide the participants insights into the history and developments of DPRK's architecture, as well as, the socio-economical and historic factors behind the current status of architectural design and construction practices in DPRK. The lectures are followed with an architecture tour to DPRK. While in DPRK, the participants will have a chance to visit the State's architecture institute, gain insight into their construction process, and have an opportunity to see and/or visit a variety of new and old Communist buildings of great value that are not easily accessible to outsiders
PT
Start To be advised
Duration 1 month
Fee HK$18,850*
(including HK$3,850 tour deposit to HKU SPACE, remaining fee to be collected by Walk In Hong Kong Limited (License No. 353919))

* HK$1,000 discount for HKU SPACE staff, and HKIA, AIA (HK), & RIBA members

建築材料探索系列 - 混凝土產品設計工作坊

混凝土是我們在建築設計中常用的物料之一,低調地和人的生活產生互動。 建築材料探索系列 - 混凝土產品設計工作坊便是透過設計和制作有趣實用的生活用品來讓參加者發揮創造力,認識混凝土的特性,和發掘它獨特的質感和優雅。

PT
開課日期 2018年7月28日 (星期六)
修業期 2日
課程費用 HK$1260
The representation of creative ideas and design works are important in seeking successful enrollment into architecture schools. In this course, you will explore different ways to prepare and individualize your portfolio for university entrance application. 
PT
Start 30 JUL 2018 (MON)
Duration 6 days
Fee HK$3,900
How can one represent the amazing buildings in Hong Kong? This course comprises of lectures introducing unique local buildings and basic sketching skills. Students will be sketching buildings at various locations with the teacher.

One sketchbook and required drawing instruments will be provided for students.
PT
Start 30 JUL 2018 (MON)
Duration 6 days
Fee HK$3,900
公共房屋的設計看似簡單,但其中蘊含著不同年代社會的變遷、人民對生活的訴求、經濟的發展、以及建築技術的改進等元素。課程會深入淺出地讓同學對香港的歷史和面對的房屋問題有所認識,並探討不同年代的公屋,從第一代簡陋的徙置大廈,到今天美輪美奐,設備齊全的公共屋邨在設計背後的故事,更會從可持續發展的角度了解最新的公共房屋在環保,社會及經濟方面的設計。同時,更讓同學放眼世界,認識其他地方的公共房屋。
 
PT
開課日期 2018年7月31日 (星期二)
修業期 5日
課程費用 HK$2250
這課程重點講解食物環境衞生署(食環署)在處理食肆牌照申請時的要求和程序。根據食肆牌照申請規定,食環署在處理食肆牌照申請時有一定的處理程序以及一系列的申請人須知事項。政府的其他部門包括屋宇署、消防處、規劃署、地政署、機電工程署和環保署等,對申請場所內的走火通道、消防設備、通風設備和廢水排放等都有嚴格要求。導師會就這各方面一一詳細解述。
PT
開課日期 待定
修業期 4個星期
課程費用 HK$2,350
這課程重點是導引大家去了解由現代主義Modernism發展出來的現代建築Modern Architecture。課程大綱包括介紹二十世纪現代主義Bauhaus大師的建築,理解現代主義的哲學思想及源流,探討藝術與建築相互影嚮,認識香港現代建築與生活及知悉現代主義外之其他建築。
PT
開課日期 待定
修業期 5個星期
課程費用 HK$1,537
城市景觀攝影著重造型,透視及空間的視覺傳達。本課程特點為結合了專業拍攝理論與實習,學員透過實地觀察,了解建築物設計的特色,再展現出獨特的城市景觀攝影風格,同時亦提升對建築美學的認識。                                           
PT
開課日期 待定
修業期 2個月
課程費用 HK$3,843
假如你對建築模型製作感興趣,本課程正是不二之選。課程內容包括:簡介利用板材(咭紙或木材)製作建築模型的方法,認識各種模型製作技巧以展示真實建築效果和模型顏色運用,都是課程的教學重點。學生將於課堂期間,親自完成缩尺建築物模型。

本課程將提供模型製作所需的材料。
PT
開課日期 2018年7月23日 (星期一)
修業期 6日
課程費用 HK$3,900