Main content start

LanguagesJapanese

Japanese

Japanese

The School offers award-bearing programmes for those interested in learning more about Japanese language and culture. The seven-level Advanced Diploma in Japanese allows students to acquire a high proficiency in the language, while the multi-modular Advanced Diploma in Japanese Communication and Culture helps advanced students further their communication skills and deepen their understanding of Japanese culture. In addition, a number of short courses cover a wide range of topics such as Kansai dialect, Japanese calligraphy and ikebana.

The School also regularly organises seminars, talks and other extracurricular activities to engage students and encourage cultural exchange. These include education fairs, career seminars, speech and karaoke contests, and seminars on the culture of Higashiyama hosted by experts from Ginkakuji of Kyoto, as well as demonstrations of Sado, Kodo and Japanese cuisine. In 2008, a Japanese e-learning platform was launched to provide extra learning support outside of the classroom.

The school also launched a Japanese Mini-MOOCin 2016 to introduce Japanese language and culture in a fun and interactive way. The Japanese Mini-MOOCis open to the public; please visit the following link to start your adventure.

Subscribe e-connect
在日本以外的地方學習日語,很容易偏重文法學習而忽略會話練習。為了學員可增強會話能力,本院開設各級程度的會話課程,由資深日藉教師任教,並採用直接法教學(不談過多文法)。本課程通過與導師一對一、同學間、小組各種形式對話、角色扮演、遊戲等進行。內容將配合本學院『基礎日語』(『大家的日本語』第31至40課)的文法句型及語彙。目的在讓同學有更多機會練習講與聽。教材在課堂上由導師派發。
PT
開課日期 2018年3月13日 (星期二)
修業期 15個星期
本課程緊接前「日語證書(中級)」課程,著重於中級程度的講、聽、讀、寫的訓練。除了教授中級文法之外,在聽與講方面的教材包括問路、請求許可、接受及謝絕邀請、轉述條件、提案、說明原委等各主題。在讀與寫方面則利用節錄自報章、雜誌和書本的文章,訓練學員閱讀、理解、分析和寫作的技巧。
PT
開課日期 待定
修業期 1日
在日本以外的地方學習日語,很容易偏重文法學習而忽略會話練習。為了學員可增強會話能力,本院開設各級程度的會話課程,由資深日藉教師任教,並採用直接法教學(不談過多文法)。本課程通過與導師一對一、同學間、小組各種形式對話、角色扮演、遊戲等進行。目的是讓同學有更多機會練習講與聽。
PT
開課日期 待定
修業期 15個星期
本課程通過進一步學習各種動詞收變化句如被動、假定、意志、命令、授受動詞等不文化句型,以進一步提高學員聽、講、寫、讀的能力。完成首兩月的學習後,學員可達到日本語能力試4 級/ N5之水平,緊接開始學習3 級/ N4程度的內容。
PT
開課日期 2018年3月13日 (星期二)
修業期 40個星期
本課程通過學習各種動詞變化句如被動、假定、意志、命令、授受動詞等不同文法句型,進一歩提高學員講、聽、讀、寫的能力。
PT
開課日期 待定
修業期 1日
本課程為學院「日語高等文憑」或具N1級程度的銜接課程。有別於一般綜合日語課程。此課程針對不同主題,向學員作較深入的介紹及指導, 目的是讓學生利用及發揮自身已具備之日語能力,在自己感興趣的題目上,加強其溝通傳意能力。 本課程共設17個科目共學員選擇,分別於上、下學期開講。學員須於報名時從上、下學期中各選一科,並向學院報名登記。(採先到先得制,額滿後,學生便須選擇其他科目)。本課程會依據學生修畢的科目數量而頒發證書。共開設以下科目(毎學科60小時),開課日期、時間、地點等資科,會在9月中旬在網站內公佈:
PT
開課日期 待定
修業期 1日
本課程為「日語高等文憑」的第一階段, 上課時數共120小時。
PT
開課日期 待定
修業期 1日
本課程將於首4月教授動詞變化句中的樣態、聽聞、使役、使役被動、敬語及謙讓等文法句型,連同首兩年的日語入門及日語基礎,到這階段學員完成日語中的基本語法及句型。緊接著是加強中級程度的講、聽、讀、寫的訓練。讀解方面選用短詩,報章及社會現象等作教材。另外會話方面以詢問、電話聯系、請求、取得許可、邀請謝絶為主題與學員討論。
PT
開課日期 待定
修業期 1日
本課程為「日語高等文憑」的第二階段, 上課時數共240小時。當中包括「日語證書(高級) - 高級日語1」及「日語文憑- 高級日語2」兩個單元(各120小時)。如學員已收畢「日語證書(高級)」或能提供相關學歷證明(如日本語能力試驗), 經學院評核後可報讀「日語文憑- 高級日語2」。
PT
開課日期 待定
修業期 1日
在日本以外的地方學習日語,很容易偏重文法學習而忽略會話練習。為了學員可增強會話能力,本院開設各級程度的會話課程,由資深日藉教師任教,並採用直接法教學(不談過多文法)。本課程通過與導師一對一、同學間、小組各種形式對話、角色扮演、遊戲等進行。目的是讓同學有更多機會練習講與聽。
PT
開課日期 待定
修業期 15個星期